ВЕРЕСЕНЬ 2024
КИЇВ, ВЦ АККО Інт.
Замовити стенд Замовити квиток
Замовити стенд Замовити квиток
ВЕРЕСЕНЬ 2024
КИЇВ, ВЦ АККО Інт.

Дослідження довели безпечність дерев’яних євро-піддонів

Широко поширена думка про те, що пластикові піддони мають кращі гігієнічні властивості, ніж дерев’яні. Цю ідею спростовує дослідження Дрезденського інституту технологій деревини. В ході лабораторних випробувань, які проводилися з лютого 2018 року по грудень 2019 року, були вивчені мікробні властивості стандартних європіддонів EPAL в порівнянні з пластиковими піддонами H1. Були протестовані моделі піддонів всіх рівнів якості, представлених на ринку, і виключно у відповідності із сертифікованими методами випробувань. Зразки для випробувань були замовлені у дилера в рамках стандартного циклу перевезення вантажів. Всі вони використовувалися один або кілька разів. Перед випробуваннями їх не чистили. Використовували тест-мікроби Escherichia coli і Staphylococcus aureus.

Випробування привели до наступного результату: «В принципі, бактерії виживають на дереві гірше, ніж на пластиці. Таким чином, можна припустити, що дерев’яні піддони можуть використовуватися в чутливому секторі харчових продуктів. Однак, як і у випадку з пластиковими піддонами, це вимагає суворого дотримання правил гігієни при виробництві, транспортуванні та зберіганні харчових продуктів, постійного контролю якості піддонів, а також регулярного очищення».

Часто цитований аргумент виробників пластикових піддонів про те, що дерев’яні піддони більш сприйнятливі до мікробних атак через їх шорстку структуру поверхні, не підтверджується. З іншого боку, було доведено, що щойно використані пластикові піддони, які часто стають шорсткими в процесі використання, утворюють ідеальне живильне середовище для розмноження бактерій саме в цих місцях. У той час як природні гігієнічні властивості деревини значною мірою протидіють розмноженню мікроорганізмів.
У вищевказаних умовах антибактеріальна активність дерев’яних піддонів була більш ніж в 13 разів вище, ніж у пластикових піддонів H1. Нарешті, було також доведено, що перевірені бактерії і грибки можуть бути ефективно вилучені з дерев’яних піддонів за допомогою професійного очищення, а не тільки з пластикових піддонів.

Підводячи підсумок, можна сказати, що недорогі європіддони EPAL з дерева можна без вагань використовувати при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів з урахуванням вимог гігієни.

Джерело: woodandpanel.com

ВСІ НОВИНИ